Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Vprašajte strokovnjaka

Ime:
 
Priimek:
 
E-naslov:
   
Telefon:
Zadeva:
 
Dopolnite naročilo z vašim komentarjem (npr. že poslujem z Banko Koper):
 
Prejeti želim potrdilo o oddanem povpraševanju na e-naslov:
   

KONTAKT

Ime:
 
Priimek:
 
E-naslov:
 
Telefon:

 
Vam najbližja poslovalnica:
Vaš komentar:
 
Prejeti želim potrdilo o posredovanem sporočilu na e-naslov:
   

Naročite svetovalcaIme:
 
Priimek:
 
E-naslov:
   
Telefon:
Željeni datum klica:
Željena ura klica:
Namen svetovanja:
 
Prejeti želim potrdilo o oddanem povpraševanju na e-naslov:
   

V Galeriji Banke Koper razstavlja Valentin Oman


Koper, 5.4.2012

V Galeriji Banke Koper 
 smo letošnjo razstavno pomlad odprli z deli enega najbolj priznanih slovenskih umetnikov Valentina Omana. Koroški slikar, ki je v svojem ustvarjanju dejaven že 50 let, živi in dela v Avstriji.

Slike z omenjene razstave so nastale v zadnjih desetih letih. Osrednja tema razstave, ki nosi naslov Ecce Hommo, je človeška figura, ki avtorja nenehno spremlja skozi čas in ki jo nadgrajuje s preizkušanjem različnih kolaž tehnik. Večina njegovih del je črno-belih, kar prehaja že na grafiko, izjemoma pa se pojavi tudi živordeča barva, ki jo lahko občudujemo na omenjeni razstavi. Razstava je obiskovalcem na ogled vse do oktobra 2012.

Opis avtorja in njegovih del, povzeto iz kataloga razstave:

»Slikar Valentin Oman se neprekinjeno, že pet desetletij, zapisuje med angažirane slovenske umetnike in je v ustvarjalnem procesu mentalno in čustveno okupiran z eksistencialno vsebino, ki jo interpretira v sebi lastni slikarski avtopoetiki, neobremenjeni z aktualnimi trendi. Od tod izhaja Omanov ugled v različnih evropskih kulturnih prostorih; v strokovni publicistiki je bilo že večkrat zapisano, da je eden najpomembnejših sodobnih likovnikov v Avstriji, nesporna pa je njegova vloga kot soustvarjalca sodobne slovenske likovne umetnosti zadnjega pol stoletja. Njegova dela so že uvrščena v najpomembnejše nacionalne zbirke v Avstriji, Sloveniji in drugod. Leta 2009 je ob razstavi Ara Pacis v Mestni galeriji Piran in Galeriji Loža Koper Obalnim galerijam Piran podaril 10 slik, ki jih prvič celovito predstavljamo na razstavi v galeriji Banke Koper. Oman živi in ustvarja v Bekštanju/Finkensteinu in na Dunaju ter zelo pogosto obiskuje Slovenijo in predvsem Slovensko Istro.«

Nives Marvin, kustosinja Obalnih galerij Piran

  • utrinek iz razstave
  • utrinek iz razstave
  • kustosinja Nives Marvin in avtor razstave Valentin Oman